ДО ВАШОЇ УВАГИ!!!


ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ від 27.11.2023 № 697 "Про затвердження переліків категорій  здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування здобувачів освіти/ дітей у комунальних закладах освіти м.Запоріжжя у 2024 році""

Download
Рішення ЗМР ВК № 697 (1).pdf
Adobe Acrobat Document 3.6 MB

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ від 08.12.2022 № 503 "Про затвердження переліків категорій  здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування здобувачів освіти/ дітей у комунальних закладах освіти м.Запоріжжя у 2023 році""

Download
Рішення № 503 від 08.12.2022 (1).pdf
Adobe Acrobat Document 659.2 KB

НАКАЗ

ДЕПРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКА РАДА

від 14.04.2022 № 98р "Про внесення змін до наказу департаменту освіти і науки Запорізької міської ради від 30.12.2021 № 431 р "Про організацію харчування  дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах комунальних закладів загальної середньої  освіти м.Запоріжжя у 2022 році""

Download
НАКАЗ.pdf
Adobe Acrobat Document 3.5 MB

НАКАЗ

Департамент  освіти і науки Запорізької міської ради

від 30.12.2021 № 431р "Про організацію харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та у дошкільних підрозділах комунальних закладів загальної середньої освіти м.Запоріжжя у 2022 році""

Download
НАКАЗ з організації харчування на 2022.p
Adobe Acrobat Document 7.3 MB

Перелік пільгових категорій , 

що забезпечуються  безоплатним харчуванням 

у комунальних закладах дошкільної освіти 

Дніпровського району  м.Запоріжжя

 

у 2023 році 

 

-         діти-сироти

-     діти, позбавлені батьківського піклування;

-         діти з інвалідністю;

-         діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону

України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

-         діти із сімей, в яких  сукупний дохід на кожного члена сім’ї за

попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється законом про Державний бюджет України для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних  закладах дошкільної освіти;

-         діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час

виконання службових обов’язків;

-    діти у  санаторних  закладах дошкільної освіти   (групах)  для  дітей  з

латентною формою туберкульозу та вилікуваних від туберкульозу,  у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах, у т.ч. інклюзивних) для  дітей з особливими освітніми потребами;

-    діти  осіб, визначених  учасниками  бойових дій відповідно до пункту

19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які мають відповідні документи, що підтверджують статус;

-    дітиз числ осіб, визначених у статті 10 та 10 1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

-    діти із сімей, які мають трьох і більше дітей.

-    діти з числа внутрішніх переміщених  осіб чи діти, які мають статус

дитини, яка постраждала внаслідок дій і збройних конфліктів.

 

 


ПРО ПОКАЗНИКИ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

В   ЗДО КОМБІНОВАНОГО ТИПУ № 267 ЗМР

У 2023 РОЦІ

 На виконання РІШЕННЯ від 08.12.2022 № 503 

ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

"Про затвердження переліків категорій  здобувачів освіти/дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням у комунальних закладах освіти, та встановлення показників вартості харчування здобувачів освіти/ дітей у комунальних закладах освіти м.Запоріжжя у 2023 році"" в ЗДО комбінованого типу № 267 ЗМР  здійснюється організація харчування дітей відповідно до показників вартості харчування, однієї дитини за один день перебування в закладі:

Показники плати  за харчування батьків або осіб , які їх замінюють, за харчування дітей у розмірі 100 % від вартості харчування дитини на день становить:

103 грн 58 коп.  для дитини вікової групи від 1 до 4 років,

 134 грн. 64 коп. –  для дитини вікової групи від 4 до 6(7) років.

 

Показники плати за харчування батьків або осіб, які їх замінюють, за харчування дітей у розмірі 60% від вартості харчування дитини на день становить:

62 грн 14 коп.   для дитини вікової групи від 1 до 4 років,

 80 грн. 78 коп. –  для дитини вікової групи від 4 до 6(7) років.

 

Кінцевим терміном внесение бацківської плати за обслуживание дітей у комунальних дошкільних навчальних закладах вважається

10 число поточного місяця !!!

 

 


ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ

НА ЗИМОВИЙ ПЕРІОД 2022 РОКУ

Download
Про надання інформації.pdf
Adobe Acrobat Document 585.4 KB
Download
Лист_погодження_4_-_тижневе_меню_страниц
Adobe Acrobat Document 404.3 KB


Download
Меню ДНЗ І тиждень (1).pdf
Adobe Acrobat Document 672.6 KB
Download
Меню_ДНЗ_II_тижден_.pdf
Adobe Acrobat Document 597.6 KB

Download
Меню_ДНЗ__III_тижден_.pdf
Adobe Acrobat Document 638.4 KB
Download
Меню_ДНЗ_IV_тижден_.pdf
Adobe Acrobat Document 767.9 KB


ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ

НА ОСІННІЙ ПЕРІОД 2021  РОКУ

Download
Про розгляд примірного двотижневого меню
JPG Image 404.0 KB
Download
Примірне двотижневе меню на осінній пері
Adobe Acrobat Document 505.0 KB


Шановні батьки, зверніть увагу!

на важность правильно сплатить пакеты для хранения, для запоминания загублений платежам.


Оплата за харчування здійснюється через фінансову установу ЧАО «Запоріжзв'зоксервіс» та «Приват-24».

 

 

Для  оплаты в системі  «Приват-24»  треба вступа в поле:

  • код  ЕГРПОУ 37611401 , г.
  • після цього повинен з ' явитися напис «ТВО Дніпровського р-ну».
  • потім добиться  особовий рахунок дитини,
  • з ' явиться призначення платежу, в яком буде вказано призвище та ім ' я  дитини, особовий рахунок, 
  • далі -  сума оплати.

Сповіщаємо Вас про зміну розтаж и контактных телефонных бухгалтерских дошкольных услуг

Нове місцезнаходження: 

вул. Сергія Синенка 61-а

телефон 286-26-99,

 

Бухгалтер з харчування ТВО Дніпровського районау

по ДНЗ № 267

 

 


Пам’ятка для батьків

Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

-перед прийомом їжіобов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

-під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

-після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

ü привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

-виховувати слухняність, пошану до дорослих;

-заохочувати висловлювати прохання;

-навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

Дієтичне харчування.

Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт

Витяг з Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227,

П. 3.5. Дієтичне харчування передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).

Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятною дієтою є дієта № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженням солі) і № 8.

Продукти і страви

Дієта № 5

Дієта № 7

Дієта № 8

Хліб

Пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, печиво галетне

Пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатн., дієтичний, безсольовий

Житній

Супи

З овочами, крупами, з вермішеллю, молочні, фруктові

Вегетаріанські з різних овочів, борщі; з круп, молочні, фруктові

Овочеві, 1–2 рази в тиждень

Страви з м’яса

Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати

Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Допускається наступне легке обсмажування

Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді

Страви з риби

Риба варена, запечена після відварювання

Риба варена, допускається після відварювання легке обсмажування

Нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді

Страви і гарніри з овочів

Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені. Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку)

Овочі варені і сирі не подрібнені, картопля у «мундирі». Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку)

Овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі 1–2 рази на тиждень

Страви і гарніри з круп і макаронних виробів

Різні каші, пудинги, запіканки з круп, вермішель, локшина домашня

Див. дієту № 5 плюс круп’яні котлети

Каші розсипчасті

Яйця і страви з них

Яйця варені, омлет

Яйця варені, омлет

Яйця варені, омлет

Фрукти, ягоди, соки

Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені

Різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах, сухофрукти (курага, родзинки тощо)

Фрукти і ягоди у свіжому вигляді, солодкі сорти обмежують

Кондитер. вироби

Цукор, варення, джем, мед, мармелад, зефір, вершкова карамель

Цукор, варення, джем, карамель фруктова, мармелад, зефір, льодяники

Цукор, варення, джем обмежено

Молочні продукти і страви

Молоко, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники)

Див. дієту № 5

Молоко, кефір, кисле молоко промислового виробництва, сир кисломолочний у стравах

Жирні продукти

Олія, масло вершкове, вершки, сметана

Див. дієту № 5

Масло вершкове, олія, сметана

Напої

Чай, чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини

Див. дієту № 5

Чай, фруктові і овочеві соки, відвар шипшини

Як запобігти харчовим отруєнням

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

- Ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.

- Прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки.

- Мийте руки з милом перед приготуванням їжі.

- Не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці.

- Ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим.

- Дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом».

- Не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці.

- Не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів.

- Не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям.

- Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді).

- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.

Святковий стіл
у день народження дитини

Найчастіше дитина не бажає обмежитися кількома гостями на своєму святі. Вона хоче запросити на свято всю групу дитячого садка, бо всі діти без виключення — її найкращі друзі.

Святкування дня народження у дитячому садку — вдале рішення, до якого вдаються більшість батьків. По-перше, тут є багато можливостей і простору для дитячих веселощів. По-друге, не треба домовлятися з батьками гостей — свято відбудеться під час перебування дітей у дошкільному закладі.

А яке ж свято без святкового столу? Не секрет, що у дошкільному закладі не дозволяють частувати дітей тортами з кремом, тістечками та солодкими газованими напоями. Як бути?

Частування дітей у дошкільному закладі

Минули ті часи, коли успіх свята визначали багатством наїдків на столі. Страви мають бути смачними і корисними. Діти не повинні страждати від переїдання та розладу шлунку.

У дошкільному навчальному закладі для харчування дітей заборонено використовувати: · м’ясо та яйця водоплавної птиці · м’ясні обрізки, субпродукти (за виключенням печінки та язика) · річкову та копчену рибу · гриби · соуси, перець, майонез · вироби у фритюрі, зокрема чіпси · газовані напої, квас, натуральну каву · морозиво, кремові вироби тощо

У дошкільному закладі на свято для дітей зазвичай готують солодкий стіл. У пункті 1.10 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженій спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. №298/227 (далі — Інструкції) зазначено, що для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати спечені у закладі пиріг, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво промислового виробництва.

З метою запобігання гострим кишковим захворюванням та харчовим отруєнням дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані тощо. Готуючи святковий стіл для дітей, варто віддавати перевагу печиву чи коржикам без крему, ягодам та фруктам. Утім треба пам’ятати, що продукти промислового виробництва — цукерки, зефір, мармелад, соки тощо— відповідно до пункту 4.4 Інструкції можна використовувати лише тоді, якщо вони мають супровідні документи, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів. Супровідні документи мають засвідчувати гатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання (для продуктів, які швидко псуються, термін реалізації і час виготовлення позначаються у годинах).

У дошкільних навчальних закладах забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти. (Згідно з пунктом 4.7. Інструкції)

Оскільки діти забезпечуються повноцінним харчуванням у дошкільному закладі, не варто перевантажувати їх солодкими наїдками. Доречними будуть «нейтральні» фрукти, що зазвичай не викликають алергію: яблука, банани, виноград тощо. Їх можна нарізати шматочками, нанизати на «шпажки» і гарно викласти на блюда.

Зазвичай головним пунктом святкового меню до дня народження є торт зі свічками. Проте у дошкільному закладі торт слід замінити короваєм або пирогом. А свічки не потрібно встромляти прямо у пиріг — це не гігієнічно. Їх варто розмістити на спеціальних пластмасових підставках у центрі пирога або по краях.

Поєднуємо святкування з вихованням

Сервіруючи стіл для дошкільників, пам’ятайте, що організація дитячого свята має і виховне значення. Відповідно до пункту 1.7. Інструкції, починаючи з раннього віку дітей необхідно приділяти увагу вихованню у них культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі. З двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році вчать користуватися виделкою, на п’ятому — негострим ножем. За накритим столом діти вчаться правильно сидіти, вміло користуватися столовими приборами, бути ввічливими зі своїми друзями.

Малюки проводять за святковим столом мінімум часу, надаючи перевагу іграм та розвагам. Тому, окрім святкового столу, варто поміркувати і над розважальною програмою. Взагалі, непроста й копітка це справа — святкування дня народження дитини. Але воно того варте…